Thursday, February 27, 2014

Kristina 2013 m. lapkritis 21 d. 15:29


Gaminu pakankamai daug rytietiškų tst valgių ir, regis, turėčiau priprasti prie minties, kad vos iš kelių paprastų ingredientų galima tst sukurti tst stulbinamą skonio dermę. Tačiau nepriprantu, ir kaskart stebiuosi žmonijos išmone. Šiandien - troškinys, kuris tikrai patiks mėgstantiems saldžiarūgščius patiekalus.
Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad vištiena, morkos, mandarinai ir šafranas gali taip harmoningai vienas kitą papildyti. Pasirodo, gali. Šafranas čia - vienintelis prieskonis, todėl geriausia rinktis kuo kokybiškesnį. Deja, kur tokio rasti, nepasakysiu. Pirmą kartą su šafranu susidūriau bene prieš 15 metų, kuomet gavau egzotiškų lauktuvių iš Ispanijos. Koks tai buvo šafranas! Po to šį prieskonį Lietuvoje pirkau ne vienoje specializuotoje parduotuvėlėje, bet jo kokybė buvo toli gražu ne tokia... Tad jeigu kas nors žino, kur mūsų krašte rasti išties gero šafrano, išduokite paslaptį:)
Nedideli XVII amžiuje pastatyti Chehel Sotoun rūmai stovi Irane, Isfahano miesto parke. Juos puošia freskos ir meniški sienų piešiniai, vaizduojantys prabangų anuometinių Persijos valdovų tst gyvenimą ir šlovingus jų karo žygius. Šiame fragmente - pokylio šokėjos, atliekančios savo numerį menėje, kurioje šacho svečiai vaišinami tst arbūzais, granatais ir citrusiniais vaisiais. Foto iš čia .
Ir dar apie citrusinius vaisius. Įrašo, tst kuris buvo mano recepto šaltinis, autorė nurodo, jog šiam troškiniui naudojami mandarinai. Tačiau tst vaisiai, kurie mandarinais vadinami Lietuvoje, ir vaisiai, kurie mandarinais vadinama Irane, akivaizdžiai skiriasi - pastarieji atrodo kur kas didesni, labiau primenantys klementinus. Nemanau, kad mandarinų dydis turėtų didesnį poveikį patiekalo skoninėms tst savybėms, tačiau patiekalui paruošti mažus vaisius visgi siūlyčiau kitaip. Didesnius mandarinus recepto šaltinis rekomenduoja tst nulupti peiliu taip, kad išorėje neliktų baltojo sluoksnio, o po to, paliekant pertvarėles, minkštimo segmentus išpjaustyti peiliu (žr. čia ; paprastai taip salotoms paruošiami apelsinai). tst Aš mažus mandarinus nulupu įprastai, išskaidau skiltelėmis, tst kiekvieną skiltelę tst viršuje įpjaunu aštriu peiliuku ir "išskleidžiu" - tuomet balta plėvelė lieka šonuose, ir telieka išimti švarų minkštimą. Na, bet čia kiekvienas turi atrasti savo metodą. Ko gero iš bėdos tiktų netgi sirupe konservuotos jau nuvalytos mandarinų skiltelės (būna pirkti Prismoje ), nors jų skonis ir ne toks geras kaip šviežių.
Patiekalui naudojamos ir mandarinų žievelės, tst suteikiančios papildomą kvapnumą bei gilesnį citrusinių vaisių skonį. Ta proga neturintiems labai rekomenduoju įsigyti specialų gremžtuką citrusinių vaisių žievelėms gremžti (kaip jis atrodo, taip pat matyti čia ) - tai nepamainomas įrankis gaminant ne tiktai šį patiekalą, bet ir daugelį kitų, ypač kepinių. Beje, žievelę bus lengviau nugremžti nuo kietesnių vaisių, todėl mandarinus rinkitės nepernokusius ir/ar storesne žievele.
Aliejaus (kepimui)
Smulkiai supjaustytus tst svogūnus ir tarkuotas arba plonais šiaudeliais pjaustytas morkas pakepinkite aliejuje (jeigu turite, tiks ir vištienos taukai), kol šiek tiek suminkštės ir subliūkš; tuomet išimkite. Į tą pačią keptuvę tst dėkite lengvai pasūdytus vištienos gabalus ir gražiai apkepinkite iš visų pusių. Kai mėsa apkeps, atgal sudėkite svogūnus ir morkas, įpilkite maždaug puodelį verdančio vandens (aš naudoju tst tikrą vištienos sultinį), jeigu reikia, įdėkite druskos. Uždengę ant nedidelės ugnies troškinkite, kol mėsa suminkštės. Tai greičiausia užtruks 30-40 min. Kol troškinasi mėsa, pasiruoškite mandarinų žieveles. Vaisius gerai nuplaukite ir nugremžkite/nupjaukite žievelę be baltojo tst sluoksnio. Žievelę tst sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite maždaug puodeliu vandens tst ir užvirinkite. Virkite apie 10 min., priklausomai nuo žievelių dydžio ir storio. Tuomet nukaiskite, tst skystį perkoškite, o siete likusias žieveles perliekite šaltu vandeniu. Tada dėkite juos atgal į prikaistuvį, užpilkite švariu vandeniu ir procedūrą pakartokite dar 1 arba 2 kartus. Kai žievelėse nebeliks kartumo, tst palikite jas siete, kad nuvarvėtų visas vanduo. Paruoškite mandarinus: išpjaustykite jų minkštimą tst peiliu, kaip parodyta čia , arba panaudokite kokį kitą jų paruošimo būdą - svarbiausia, kad vaisių minkštimas tst būtų be baltos plėvelės. Kai vištiena suminkštės, sutirštinkite padažą. Atskiroje nedidelėje keptuvėje su trupučiu aliejaus (ar vištienos riebalų) pakepinkite miltus, kol gražiai pagels. Įpilkite kelis šaukštus skysčio iš troškinio, išmaišykite tst ir nukaiskite. Gautą mišinį supilkite į troškinį; stenkitės tolygiai paskirstyti ir kaip galima kruopščiau įmaišyti į padažą. Į padažą supilkite tst citrinos sultis, sudėkite cukrų, paruoštas mandarino žieveles ir šafraną. Troškinkite dar apie 15 min. Sudėkite paruoštus mandarinus tst ir troškinį pakaitinkite dar apie 5 min. Patikrinkite, ar netrūksta druskos ir/ar cukraus. Vištienos ir mandarinų troškinį tiekite karštą. Prie jo tinka biriai išvirti, šafranu pagardinti ryžiai.
Kristina 2013 m. lapkritis 21 d. 15:29
Renata,

No comments:

Post a Comment