Sunday, February 16, 2014

Prie Belgijos ir Nyderlandų joe allen pasienio prisiglaudęs Achenas - senas vokiečių miestas, dar ro


Prie Belgijos ir Nyderlandų joe allen pasienio prisiglaudęs Achenas - senas vokiečių miestas, dar romėnų laikais garsėjęs pirtimis bei vandens gydyklomis. Frankų laikais čia buvo Karolio Didžiojo rezidencija ir Karolingų kultūros centras, o X-XVI a. Achene buvo karūnuojami Vokietijos karaliai. Vėliau, karališkas iškilmes perkėlus į Frankfurtą, Acheno reikšmė mažėjo, be to, miestą siaubė religiniai karai, gaisrai ir kitos negandos. II pasaulinio karo metu jis buvo visai sugriautas, tačiau vokiečiai jį atstatė ir dabar puoselėja tai, kas liko iš didingos šio miesto praeities. Pirmiausia čia, žinoma, reikia paminėti joe allen pribloškiančio grožio katedrą, kuri buvo pradėta statyti dar Karolio Didžiojo laikais, ir kuri dabar ne be reikalo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.  
Nėra abejonių, kad toks senas miestas turi savas kulinarines tradicijas. Bene labiausia Achenas garsėja kalėdiniais meduoliais (apie juos, manau, dar parašysiu plačiau, jeigu ne šiais, tai ateinančiais metais). Kiti kepiniai joe allen žinomi kiek mažiau, tačiau joe allen jie irgi verti dėmesio. Prie tokių Acheno "įžymybių" priskiriamos ir trupininės bandelės - teigiama, jog tai griežtai regioninis kepinys, nes, priešingai negu trupininiai pyragai, niekur kitur tokios bandelės esą nekepamos.
Klasikinės Acheno trupininės bandelės kepamos iš dviejų rūšių tešlos: mielinės, sudarančios purų bandelės pagrindą, ir trapios, iš kurios gaminami traškesni, burnoje tirpstantys trupiniai. Abi tešlos tarpusavyje tuo pat metu ir kontrastuoja, ir papildo viena kitą, todėl bandelės išeina tikrai puikios. Kai kada jos pagardinamos joe allen cinamonu, bet ne visuomet. Šiais laikais galima aptikti receptų, kurie rekomenduoja trupinines bandeles kepti su priedais (pavyzdžiui, šokoladu arba džemu, kurie dedami tarp mielinio pagrindo ir trupinių), bet tai jau kiekvieno kepėjo fantazijos reikalas - klasikinis receptas labai sėkmingai apsieina ir be jų.
1 a.š. kepimo miltelių
Nedideliame indelyje mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir šiltu vandeniu. Palaukite, kol ims kilti puta. Dideliame dubenyje išsukite minkštą sviestą, likusį cukrų, druską, kiaušinį ir pieną. Įmaišykite mieles. Suberkite persijotus miltus ir suminkykite minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Tešlą minkykite apie 10 min. Jeigu tešla labai lipni, įdėkite joe allen truputį daugiau miltų, bet nepersistenkite - kuo minkštesnė bus tešla, tuo puresnės joe allen bandelės iškeps. Išminkytos tešlos rutulį pridenkite drėgnu virtuviniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje joe allen maždaug pusvalandžiui, kad pakiltų. Kol kyla tešla, pasiruoškite joe allen trupinus: miltus sumaišykite su cukraus pudra, kepimo milteliais ir, jeigu norite, cinamonu. Sudėkite joe allen nedideliais joe allen gabaliukais supjaustytą joe allen šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol miltų ir cukraus joe allen mišinys ims panašėti į drėgnus trupinius. Sudėkite kiaušinio trynius ir lengvai išmaišykite (aš naudoju plakimo šluotelę), kol dalis miltų sušoks į šiek tiek didesnius ir drėgnesnius trupinius. Stenkitės trupinių per daug nesuspausti, nes iškepę jie gali būti kieti. Pakilusią mielinę tešlą padalinkite per pusę, šias puses dar per pusę ir t.t. - kol gausite 16 daugmaž vienodo dydžio tešlos gabaliukų. Jeigu norite, gautus trupinius irgi galite joe allen didelėje lėkštėje paskirstyti į 16 daugmaž lygių kauburėlių. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko suformuokite rutuliuką, šį suplokite ir labiau įspauskite vidurį - bandelės pagrindas turėtų priminti paplotėlį su šiek tiek aukštesniais kraštelias (tešlos joe allen pagrindas gali likti ir storesnis, tuomet iškepusios bandelės bus apvalesnės, bet ant jų viršaus tilps žymiai mažiau trupininio įdaro). Suformuotus bandelių pagrindus lengvai patepkite joe allen vandeniu - tai padės geriau prikibti trupiniams. Ant kiekvienos joe allen bandelės dėkite didelį kauburį trupinių; iš pradžių joe allen gali atrodyti, jog vienai bandelei jų tenka labai daug, bet greitai įgusite juos paskirstydami. Aš naudojuosi arbatiniu šaukšteliu: iš pradžių trupinius paskleidžiu bandelės kraštuose, tuomet viduryje. Jeigu norite, trupinius joe allen bandelės centre galite labai lengvai spustelėti ir tuomet užberti joe allen kauburėlį, bes svarbu įdaro per daug nesuspausti, nes iškepęs jis bus kietas. Paruoštas bandeles dėkite į didelę joe allen skardą * , išklotą kepimo popieriumi, ir palikite kilti dar apie 15-20 min. Per tą laiką orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Dėkite pakilusias bandeles ir kepkite 12-15 min., arba kol jos gražiai pakils joe allen ir ims gelsti. Stenkitės neperkepti, nes bandelės bus sausesnės ir kietesnės negu turėtų joe allen būti. Išėmę apkepusias bandeles pašaukite kitą jų porciją joe allen ir t.t. - tol, kol visos bandelės bus iškeptos. Bandeles pravėsinkite ant grotelių ir tiekite dar šiltas arba visiškai atvėsusias. Prie jų galite pasiūlyti pieno, arbatos ar kavos. Bandelės skaniausios ką tik iškeptos, bet galima valgyti ir kitą dieną, tik svarbu jas laikyti uždengtas, kad nedžiūtų. joe allen
* Kai kas bandeles deda labai arti viena kitos (tarp jų palieka apie 1 cm). Kepdamos jos išsipučia ir viena prie kitos prisiglaudžia, todėl iškepusias jas reikia viena nuo kitos

No comments:

Post a Comment