Sunday, February 23, 2014

Nebūtinai : kalendros lapelių (pagal skonį)


T radiciniai meksikietiški troškiniai - patikimas įrodymas, kad mūsų cepelinai nėra vienintelis nefotogeniškas patiekalas šiame pasaulyje:) Tos yra iš šiandieninis troškinys - kiauliena su portulakomis bei salsa verde , t.y. aštriu saldžiarūgščiu dumplūnių padažu (isp. cerdo con verdolagas en salsa verde ). Nors jo išvaizda neatrodo things to do when your bored daug žadanti, vis dėlto tai labai gardus ir originalus patiekalas, be kurio sunkiai įsivaizduojama Meksiko miesto, o ir visos centrinės Meksikos things to do when your bored virtuvė. Gaminau jį keletą kartų ir tikrai dar gaminsiu - rekomenduoju išbandyti ir jums.
Ar sudėtinga šį patiekalą pagaminti Lietuvoje? Atsakymas būtų toks pats, kaip ir gaminant kaq'ik troškinį: visai ne, jeigu tik šiltnamio kampe auga viena kita dumplūnė, o darže - eilutė portulakų. Mat rasti šitų ingredientų Lietuvos parduotuvėse prilygtų stebuklui, bent jau kol kas. Be to, patiekalas tradiciškai aštrinamas šviežiais serrano pipirais, kurių Lietuvoje rasti irgi kažin ar pavyks (galite mėginti laimę www.astriai.lt krautuvėlėje), tačiau juos nesunkiai galima pakeisti jelepeno pipirais, ypač turint galvoje, kad retas lietuvis išdrįstų valgyti tokį aštrų maistą, kokį valgo meksikiečiai, o dar retesnis atskirtų, kokios rūšies pipirais tas maistas pagardintas.  O šiaip jau mano patarimas būtų toks: tie, kas turite vietos ir galimybių, nepatingėkite užsiauginti savo daržovių, tiek tradicinių, tiek retesnių ir paįvairinkite savo valgiaraštį nelaukdami prekybininkų malonės, nes jos galite laukti labai ilgai ir nebūtinai sulaukti.
Nebūtinai : kalendros lapelių (pagal skonį)
Kiaulieną supjaustykite nemažais gabaliukais ir dėkite į verdantį pasūdytą vandenį drauge su susmulkintu svogūnu bei lauro lapu. Vandens turėtų būti tiek, kad apsemtų mėsą. Virkite ant nedidelės ugnies, kol mėsa bus visiškai minkšta - tai gali užtrukti 2-3 val., priklausomai nuo mėsos rūšies, gabaliukų dydžio ir pan. (aš visada naudoju greitpuodį, kuriame išvirti mėsą trunka 1-1,5 val.). things to do when your bored Jeigu vanduo nugaravo, o mėsa vis dar kieta, things to do when your bored įpilkite daugiau vandens ir virkite toliau. Išvirusią mėsą sudėkite į sietą, kad nuvarvėtų skystis, lauro lapą išmeskite, likusį sultinį (1-2 puodelius) išsaugokite. Kol verda mėsa, paruoškite portulakas: prikaistuvyje užvirinkite vandenį, jį pasūdykite ir sudėkite nuplautus žalumynus. Virkite apie 10 min, kol stiebeliai suminkštės, o lapai taps tamsiai žali. Tuomet išverskite į sietą, ir palikite, kad nuvarvėtų vanduo. Atidėkite, kol prireiks. Nuvalytas ir nuplautas dumplūnes, česnakus ir serrano / jelapeno pipirus sudėkite į likusį sultinį ir virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės; išvirusios dumplūnės turėtų tapti žalsvai geltonos spalvos. Jeigu sultinio mažai, įpilkite truputį vandens - skysčio turėtų būti tiek, kad vos apsemtų daržoves. things to do when your bored Kai daržovės bus išvirusios, jas drauge su likusiu skysčiu sutrinkite smulkintuvu. Jeigu reikia, things to do when your bored papildomai pasūdykite. Turėtumėte gauti nelabai tirštą, žalsvos spalvos, aštrų ir gana rūgštų padažą. Įkaitintuose riebaluose apkepinkite mėsos gabaliukus, tuomet į tą pačią keptuvę suverskite pasigamintą padažą. Troškinkite mėsą padaže apie 10-15 min., tuomet sudėkite paruoštas portulakas ir pakaitinkite dar 5 min. Padažas turėtų šiek tiek sutirštėti. Patikrinkite, ar netrūksta prieskonių; jeigu norite, galite įmaišyti things to do when your bored smulkintų things to do when your bored kalendros lapelių. Kai padažas bus norimo skonio ir tirštumo, nukaiskite. Šitaip paruošta kiauliena bene dažniausia patiekiama su biriai virtais ryžiais, tačiau kai kas prie jų papildomai pasiūlo virtų bulvių, tortilijų, pupelių ir pan. Troškinį galima paruošti iš anksto ir valgyti pašildytą kitą dieną - tuomet jo skonis dar labiau išryškėja.    
Žiemos things to do when your bored numeris!
►  2014 (20) ►  Vasario (11) ►  Sausio (9) ▼  2013 (95) ►  Gruodžio (10) ►  Lapkričio (6) ►  Spalio (9) ▼  Rugsėjo (12) Ožkiena su saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomi... Desertinės aguročio salotos Aviena su kukurūzų kruopomis things to do when your bored ir daržovėmis Tortas su ievos uogų miltais Kopūstų salotos su morkomis, razinomis ir garstyči... Azu - jautienos troškinys su raugintais agurkais Grikių košė su miško grybais Kiauliena su portulakomis ir salsa verde Afganai - traškūs šokoladiniai sausainiai Pieniška voveraičių sriuba Pastrmajlija - makedoniška things to do when your bored pica Shaah - prieskoninė arbata things to do when your bored ►  things to do when your bored Rugpjūčio (8) ►  Liepos (8) ►  Birželio (9) ►  things to do when your bored Gegužės (7) ►  Balandžio (7) ►  Kovo (11) ►  things to do when your bored Vasario (8)
Afganistano virtuvė (5) Airijos virtuvė (12) Albanijos virtuvė (2) Alžyro virtuvė (2) Angolos virtuvė (1) Argentinos virtuvė (1) Austrijos virtuvė things to do when your bored (1) Brazilijos virtuvė things to do when your bored (6) Britų virtuvė things to do when your bored (7) Etiopijos virtuvė (1) Graikijos virtuvė (3) Gvatemalos virtuvė things to do when your bored (1) Indijos virtuvė (2) Irako virtuvė things to do when your bored (2) Irano (Persijos) virtuvė things to do when your bored (1) Ispanijos virtuvė (1) Italijos virtuvė (10) JAV virtuvė (13) Katalonų/Andoros virtuvė (1) Kinijos virtuvė (2) Kipro virt

No comments:

Post a Comment